Referat: Printkväll på Ateljé Änggatan

Kategorier Fotoklubben Zoom - Nyheter

Ikväll var vi ett gäng glada medlemmar som kom till Johannes på Ateljé Änggatan för att se och lära mer om att printa bilder. Väldigt kul att så många kom och kvällen till ära fick vi hälsa en ny medlem välkommen, Sonja.

Anders Ö informerade om Gotlandsresan som vi försöker få till ihop med Lekebergs fotoförening. Preliminiär anmälan behöver vara inne snart för att kunna ta ett beslut om planeringen ska gå vidare. Kolla din inbox, alla uppgifter har nyligen mejlats ut till alla medlemmar.

Inledningsvis tittade vi på en print som visade hur olika storlekar förhåller sig beroende på bredd/höjd-förhållandet, om ens sensor är i 3:2, 4:3 eller 5:4. Ja och så klart det härliga A-formatet (A3, A4 mfl) som alltfler ramar och annat kommer anpassade till och slutligen som en bonus nämndes digitala formaten som 16:9 som de flesta TV-apparater har idag. Det blir mycket att ta hänsyn till och det är en fördel att redan när man tar bilden tänka igenom och planera för hur den ska användas. Att skapa en bild som är tänkt att printas som 20×30 eller publiceras på webben i storlek 16:9 är stor skillnad, men har man tänkt efter före så är mycket vunnet. “Hantverkarknepet” är att lämna mycket luft för att ha alla möjligheter till beskärning i efterbehandling. 

Printkväll hos Ateljé Änggatan

Vi tittade även på fyra bilder utskrivna med samma inställning, men där filen sparats med olika upplösning. Skillnaderna mellan 72 till 300PPI är stora, men över 300 börjar det mänskliga ögat få svårt att se skillnaderna. Detta är väl värt att tänka på om man råkar fotografera med kameran inställd på att leverera JPEG istället för RAW, eftersom JPEG-formatet vanligtvis sparar i just det minsta formatet, det vill säga 72PPI. Vanligtvis har man så många pixlar i kameran att utskrift upp till 40×30 inte blir ett problem, men efter lite beskärning och om man vill skriva ut något större så finns det en risk för att man kan råka på lite pixlighet. Värt att tänka på!

Adobe har skrivit en bra guide/förklaring till bildens upplösning och hur det bland annat påverkar utskrifter; Everything you need to know about image resolution.

Slutligen fick vi veta mer om de olika typerna av papper, skillnader dem emellan, för- och nackdelar vid olika motiv och en hel del annat. De papperstyper som diskuterades och testades ikväll var alla från Hahnemühle

  • Matt fotopapper
  • Blankt fotopapper
  • Pärlformat fotopapper
  • Matt FineArt-papper
  • Blankt FineArt-papper
  • Natur Line FineArt-papper

Mest intressant var så klart att se bilderna komma till liv på olika printar och att där se skillnaderna mellan olika papper, men kanske främst att se hur stor skillnad motivet gjorde för vilket papper som passade bäst för print av just den bilden. Mellan vissa papper var skillnaderna inte alls tydliga för vissa motiv, medan skillnaden mellan samma papper kunde vara väldigt tydlig med ett annat motiv. Det blev tydligt att processen att välja utskriftsmedia är betydligt större än jag tidigare insett och att det finns stora fördelar med att låta de som är proffs få vara med och hjälpa till när man bestämt sig för att göra printar på olika bilder. En hjälp man inte får när man beställer sina bilder online….

Att skaka och lyssna på papperet för att avgöra vilket papper man håller i handen var en något oväntad information. 

Jämfärelse av printar på olika fotopapper

En mycket lärorik kväll och personligen har jag insett att ta bilden nog har rasat från 89 till 3% av “jobbet”, för sen tillkommer efterbearbetning och print.
Tur att det är så roliga 3% 😉 

/Nicklas