I början av december hölls traditionsenligt årets hejdundrade julfest i Fiskingegården. Dagen inleddes med en stunds trevligt mingel innan dagens program kom igång så alla hann bli varma i kläderna för dagens första härliga inslag – föreläsning av streetfotografen Mats Alfredsson

Mats Alfredsson – streetfotograf

Mats berättade om sin syn på streetfoto, hur han tänker och genomför en tur på stan med kameran. Det pratades om olika sätt att fotografera på gatan; allt ifrån Bruce Gilden som kommer väldigt nära dessutom ofta med blixt, till Bill Cunningham som kommer nära men ändå med en viss “social distans” till objektet. Hur vissa väljer olika tekniker som jägaren (som hela tiden rör på sig och söker efter en bild) eller fiskaren (som hittat grundkompositionen men väntar in att ett passande objekt  som kompletterar bilden). Vad som passar kan vara både personligt eller anpassat till tillfället. 

Mats gav även tips för oss som inte är helt bekväma att fotografera okända människor, helt enkelt metoder för att lyckas ta bilder på nära håll utan att den man fotograferar är riktigt medveten om att den är huvudobjekt. Den första metoden var att titta långt bortom den man fotograferar, på så sätt kan de se att man tar en bild, men upplever att bilden togs på något som hände en bit ifrån dem. En annan metod är att man till synes fipplar med kameran så det inte märks att man faktiskt tar en bild. Två olika metoder för att ta en bild nära, utan att det upplevs som att man fotograferar. 

Eller om man vill fotografera inne på till exempel en pub. Slå dig ner (gärna i vinkel till bardisken), beställ in något att dricka och bli en del av gemenskapen. Låt kameran vila en stund, gärna synlig. Först därefter kan du ta bilder då acceptansen för närvaron ökat. Försöker man gå in och fotografera direkt är det vanligt att man blir ombedd att lämna stället.

Små enkla tips för att lyckas – dessutom kan man behöver en vätskepaus då man går mycket. 

Mats tog även upp hur man kan bemöta personer som undrar vad man gör och om man fotograferat dem (de blir oftast bara glada!) och hur regelverket ser ut kring att fotografera på gatan. GDPR har lämnat en lucka för konstnärligt skapande vilket passar för streetfoto.

Mats summerade ner några saker som behövs vid streetfoto;

Det man behöver för streetfoto

En intressant och givande stund att lyssna på Mats! En del av hans klokskaper kan du lyssna på i denna video, eller så kan du följa Mats på Instagram.

Julbord med ljuvliga smaker

Efter Mats var det dags för dagens andra härliga inslag – julmat! Det var mycket, det var gott, det var väldigt uppskattat! Ett stort tack till våra kockar Ulla-Britt och Camilla som bjuder upp till denna matfest! 

Julbordet

Bild 1 av 5

Redovisning av KM

Dagens tredje härliga inslag var redovisningen av Klubbmästerskapet, eller som Tommy uttryckte det; Anders-mästerskapet. Med en Anders i topp i sex av sju klasser så förstår man tanken! Vi andra får se det som att det är dags att bli mer aktiva när det finns möjlighet att lämna in bilder under året.

Lasse Carlsson

Bild 1 av 3

Så här fördelade sig pallplatserna under 2023;

Digitala Klassen

1. Anders Nordquist
2. Johan Svärd
3. Anders Ström

Digital sammanlagt

1. Lasse Carlsson
2. Johan Svärd
3. Anders Ström

Klass Färg påsikt

1. Anders Nordquist
2. Lasse Carlsson
3. Lasse Carlsson

Färg sammanlagt

1. Anders Nordquist
2. Lasse Carlsson
3. Carin Gustavsson

Klass Svartvitt

1. Anders Nordquist
2. Anders Nordquist
3. Lasse Carlsson

Svartvitt sammanlagt

1. Anders Nordquist
2. Johan Svärd
3. Carin Gustavsson

Klass digital Kollektion

1. Anders Ström
2. Mats Neander
3. Kurt Gustafsson

Vi hann även med chokladlotteri, kika på uppställda bilder och att umgås.
Dagen innehöll även en tyst minut för att hedra morgonens olycka.

Ett stort tack till alla som på olika sätt hjälpt till att göra detta till den trevliga och uppskattade tillställning det brukar bli!